Hieronder vind je de Veelgestelde Vragen (en hun antwoorden), ofwel de FAQ, Frequently Asked Questions.
Staat je vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.
Boogschieten
Is boogschieten ook een sport voor meisjes?
Absoluut, we hebben de afgelopen jaren zelfs een behoorlijke toename gezien van meisjes die willen gaan boogschieten. Op dit moment is zo’n 20% van ons ledenbestand vrouwelij
Is een boog een wapen?
Nee. Van Wikipedia:
De handboog wordt binnen de Nederlandse wet niet als wapen aangemerkt. Een vergunning voor het bezit of gebruik van een handboog is dan ook niet nodig.
Waar het bogen betreft, stelt de wet alleen ten aanzien van kruisbogen nadere regels: (artikel 2 lid 1 categorie IV onder 5e en artikel 27 lid 1) Het op de openbare weg of voor het publiek toegankelijk plaats dragen van een kruisboog is verboden en wordt bestraft met een geldboete. Onder dragen dient men te begrijpen dat de kruisboog voor direct gebruik gereed is. De boogschutter mag dus met zijn handboog over straat wandelen, zolang door de aard of de omstandigheden redelijkerwijze kan worden aangenomen dat het dragen niet bestemd is dan om letsel aan personen toe te brengen of om te dreigen (artikel 2 lid 1 categorie IV onder 7e). Bij wet is het dus wel verboden om met een gespannen boog op de openbare weg te komen.
Vanaf welke leeftijd kan je boogschieten?
Prins Bernhard laat kinderen toe vanaf 11 jaar. De reden voor deze grens is dat grofweg vanaf die leeftijd iemand de juist spiermassa en -controle heeft om goed met een boog om te gaan.
Wat maakt handboogschieten leuk?
Het leuke van handboogschieten is in de eerste plaats dat je het voor jezelf beoefent; je probeert jezelf constant te verbeteren en hebt daar geen andere tegenstanders voor nodig. Het vraagt concentratievermogen, lichaamsbeheersing en conditie. Daarnaast kan je in wedstrijden en competities je prestaties meten aan andere schutters. Het is een sport met een rijke culturele traditie, zeker in het zuiden van land. Boogschieten is bovendien door alle leeftijden en ook door minder-validen makkelijk te beoefenen. Omdat er een grote variatie is aan bogen en wedstrijdvormen is er voor iedereen wel een uitdaging in te vinden.
Wat voor soorten bogen zijn er?
Op onze vereniging wordt voornamelijk geschoten met recurvebogen, dit zijn de bogen die je op de Olympische Spelen ziet. Daarnaast schiet een aantal leden met een compoundboog. Dit is een meer technische boog waarmee harder geschoten kan worden en die in principe een hogere precisie heeft.
Verder is er een groot scala aan traditionele bogen, zoals Engelse longbows of ruiterbogen. Ook deze zijn welkom op onze club, maar worden op dit moment niet gebruikt.
De vereniging
Hoeveel leden heeft Prins Bernhard?
Op dit moment hebben we zo’n 60 leden.
Ik wil graag sponsor worden, kan dat?
Jazeker, graag zelfs! Zakelijke partners bieden we de mogelijkheid om zowel in het verenigingsgebouw als op de website en onze social media te adverteren. Neem hiervoor contact op met communicatie@prinsbernhard.com.
Kan ik bij jullie met een compoundboog schieten?
Jazeker, een aantal leden doet dit al.
Kan ik bij jullie met een traditionele boog schieten?
Alle boogtypes zijn welkom bij onze vereniging.
Laten jullie rolstoelschutters toe?
Ons pand is toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Echter, omdat wij op dit moment een semi-overdekte locatie hebben en door ramen naar buiten schieten is het voor rolstoelschutters nog niet mogelijk om bij ons te schieten. De ramen zitten daarvoor te hoog. We zijn bezig met een plan voor het verbouwen van ons pand zodat ook rolstoelschutters in de toekomst bij ons kunnen schieten.
Op welke afstanden wordt er geschoten?
De accommodatie van Prins Bernhard voorziet in schietafstanden van 18 meter (officiële indoorafstand) en 25 meter. Daarnaast is het op het Fort Orthen, waar ons clubhuis is gevestigd, mogelijk buiten te schieten tot 90 meter.
Lid worden
Heb ik een eigen boog nodig en wat kost dat?
Als je lid wordt van onze vereniging mag je de eerste tijd gebruik maken van de leenbogen die op de club beschikbaar zijn. We vragen je echter wel binnen een paar maanden een eigen boog aan te schaffen; dit is ook beter voor je ontwikkeling als schutter.
Een complete startersset met boog, pijlen, vizier, stabalisatoren en een tas is er nieuw al vanaf zo’n 400 euro. Met zo’n set kan je zeker een paar jaar vooruit. Tweedehands is er soms wel wat te krijgen, maar dan moet je geluk hebben dat het precies is wat je nodig hebt. Vanuit de vereniging is er advies beschikbaar waar je op moet letten en wat de beste adressen zijn.
Hoe hoog is de contributie?
De contributie voor 2020 bedraagt:
Senioren: 204 euro
Junioren: 132 euro
De contributie is inclusief het lidmaatschap van de Nederlandse Handboog Bond. Elk lid krijgt een bondspas waarmee aan competities en wedstrijden meegedaan kan worden,naast andere voordelen.
Kan ik halverwege het jaar lid worden?
Dat kan. Je betaalt dan een evenredig deel van de jaarcontributie voor het resterende jaar.
Kan ik lid worden als ik nog nooit geschoten heb?
Als je nog geen ervaring met handboogschieten hebt dan vragen we je eerst deel te nemen aan onze Starterscursus. Hierin leer je in 4 weken tijd de basisprincipes van het boogschieten, niet alleen de techniek, maar ook zaken als regels en veiligheid. Na het volgen van deze cursus mag je zelfstandig schieten. Uiteraard ben je dan nog niet uitgeleerd, leden helpen elkaar voortdurend om beter te worden.