Handboogvereniging

Geschiedenis

Als oprichtingsjaar van Prins Bernhard staat in het clubwapen het jaar 1982 genoteerd. De historie van onze handboogvereniging voert echter terug tot voor de Tweede Wereldoorlog. Tot het jaar 1982 is Prins Bernhard echter een rustende vereniging.

De club schoot voorheen achter café Schutters Welvaren, eveneens aan de Ketsheuvel in de Bossche wijk Orthen. Vanuit Vught, waar hij als bekwaam schutter bij Wilhelm Tell zijn pijlen schiet, trekt de in ‘s-Hertogenbosch woonachtige Jack Viguurs naar Orthen. De voorzitter Jack Viguurs blaast in 1982 samen met een aantal Vughtse schutters nieuw leven in de slapende vereniging. Waarschijnlijk is het oorspronkelijke oprichtingsjaar 1937. In januari van dat jaar trouwde prinses Juliana met Bernhard. Veel verenigingen die in dat jaar zijn opgericht hebben de naam “Prins Bernhard” aangenomen om deze gelegenheid te eren. Naast enkele handboogclubs in Rosmalen is Prins Bernhard de enige Bossche handboogvereniging

Op 15 februari 2002 brandt het houten clubhuis tot aan de grond toe af. Letterlijk alles van onze vereniging gaat in rook op. Wat resteert zijn enkele gesmolten trofeeën. Het complete archief is in één keer verdwenen.

Het voormalige onderkomen was compleet van hout gemaakt. Het nieuwe clubhonk is nu aan de binnenkant uit steen opgebouwd. Aan de buitenkant moest het vanuit de monumentenregeling uit hout worden opgetrokken om het weer op de oude situatie te laten lijken.

Het nieuwe clubhuis werd op 3 mei 2002 officieel geopend door gemeenteraadlid en voormalig wethouder van sport Guus Paanakker.